Συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα
Η συνταγή μας για κολοκυθόπιτα με γλυκιά κολοκύθα, σταφίδες και μυρωδικά.
Πάντα με το φύλλο μας, ζυμωμένο με ελαιόλαδο και …αγάπη.
_ _
Για το φύλλο
- 500 γρ αλεύρι
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 250 ml νερό.
Για τη γέμιση
- 1 κιλο κολοκύθα
- 100ml ελαιόλαδο
- 250 γρ ζάχαρη
- 200 γρ σταφίδες σουλτάνινα
- 2 κουταλιές του γλυκού κανέλα
- 1 πρέζα γαρύφαλλο
- 4 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό.
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε την κολοκύθα, βγάζουμε τα σπόρια, την τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη.
Την αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγιξει καλα για 1 ωρα περίπου
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις σταφίδες και το σιμιγδάλι
ανακατεύουμε καλά τα υλικά και αφήνουμε πάλι τη γέμιση να βγάλει τα τελευταία της υγρά για 30′.
Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη για το φύλλο μας, την “ξεκουράζουμε” για περίπου 2 ώρες σκεπασμένη και μετά ανοίγουμε φύλλο σε ορθογώνιο η στρογγυλό σχήμα ανάλογα το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε.
βοηθάμε το άνοιγμα του φύλλου και την διαδικασία πασπαλίζοντας το φύλλο μας με νισεστέ*.
Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψάκι μας και στρώνουμε 2 φύλλα, βάζουμε μία στρώση από την γέμιση, στρώνουμε άλλο ένα φύλλο, γεμίζουμε με το υπόλοιπο μίγμα και σκεπάζουμε με άλλα 2 φύλλα. Λαδώνουμε επιμελώς τα “γυρίσματα” του φύλλου και τις γωνίες και…
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 35 – 40΄
* Νισεστέ[ς]
Η λέξη είναι τούρκικης προέλευσης και χαρακτηρίζει το ιδιαίτερα λεπτοαλεσμένο αλεύρι που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Τα παλιότερα χρόνια, το νισεστέ παραγόταν αποκλειστικά από σπόρους σιταριού (άρα ήταν ιδανικό για άνοιγμα φύλλων) τους οποίους αφού πρώτα μούλιαζαν και φούσκωναν για πολλές μέρες μέσα σε νερό, έπειτα τους στέγνωναν και τους άλεθαν σε πολύ πολύ λεπτούς κόκκους.
Σήμερα, ο νισεστές ή το νισεστέ είναι ένα προϊόν συγγενικό του κορν φλάουρ. Στην ουσία πρόκειται για εναλλακτική ονομασία του άμυλου του καλαμποκιού, αν και στην πραγματικότητα μπορεί να μην προέρχεται απαραίτητα από καλαμπόκι, αλλά από οποιοδήποτε αμυλούχο δημητριακό όπως πατάτες, ρύζι, σιτάρι κ.ά.
Χρήσεις: Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε άμυλο το καθιστά ιδανικό για τη ζαχαροπλαστική σε σάλτσες και κρέμες όπως το ρυζόγαλο κι οι κρέμες ζαχαροπλαστικής, αλλά και στη μαγειρική για να δέσουμε σάλτσες όπως το αυγολέμονο, για να ανοίξουμε φύλλα, κλπ.
Εκτός από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, το νισεστέ χρησιμοποιείται και στη βιομηχανία, ως πρώτη ύλη για κόλλες (αλευρόκολλες). πηγή
**οι δοσολογίες μας είναι για ένα ταψί μετρίου μεγέθους και μπορείτε να τις μεταβάλετε ανάλογα τις προτιμήσεις σας
Η δική μας Γλυκιά Κολοκυθόπιτα